Povinné ručení mPojištění.cz
Jsme specialisté na povinné ručení
Ušetříte až 70% z běžné ceny
Originály dokumentů ihned poštou

Pojišťovny

Loga pojišťoven

Pojistěte se snadno

  • Zadejte základní údaje do kalkulačního formuláře
  • Porovnejte si nabídky v přehledné tabulce
  • Vyberte si povinné ručení, které vám nejvíce vyhovuje
  • Zadejte doplňující údaje pro přípravu pojistné smlouvy
  • Uzavřete povinné ručení
Podrobnější popis:
Jak uzavřít
povinné ručení
Nové okno

Jak změnit pojišťovnu

Ušetřete až několik tisíc korun každý rok. Se změnou pojišťovny vám pomůžeme.
Více informací Nové okno

Klientská linka

pondělí až pátek 9:00–16:00

731 041 860

Více nehod zaviní řidiči nad 40 let než mladí a nezkušení

Nejčastěji nebourají mladí a nezkušení, ale řidiči mezi 40 a 50 lety. Ukázalo to šetření pojišťovny Allianz, která nechala zanalyzovat přes 60 tisíc pojistných událostí z autopojištění, které řešila v roce 2014. Jak z šetření také vyplynulo, ženy nejsou horší řidičky než muži.

Zadavatele analýzy zajímalo především to, v jaké věkové kategorii řidiči nejčastěji havarují, odkud jsou (z velkoměsta či maloměsta) a co je příčinou nehod. Pro zajímavost bylo do analýzy zahrnuto i kritérium pohlaví. Jak se ukázalo, rozdíly v nehodovosti mužů a žen se sice pomalu stírají, více ale stále bourají muži, a to 2,5krát častěji než ženy.

Nehodovost závisí na věku

Z pohledu věkových kategorií se ale tento poměr výrazně mění. Například ženy ve věku mezi 20 a 30 lety způsobily každou čtvrtou nehodu, ženy ve věku 40 až 50 let už téměř každou druhou. Nejvýraznější rozdíl mezi řidiči a řidičkami se pak projevil ve věku nad 70 let – v této věkové kategorii muži havarovali 5krát častěji než ženy. Roli zde hraje hlavně to, že žen nad 70 let za volant usedá jen velmi málo.

Mladí bourali jen v 5 procentech případů

Nejčastěji se do statistik pojišťovny zapisují řidiči ve věku mezi 40 a 50 lety, jsou ale zároveň největší skupinou pojištěnců. Jde zejména o obyvatele velkoměst a pohlaví zde roli příliš nehraje. Pojistné události se u některých řidičů dokonce opakují – Allianz má ve své databázi zhruba tisícovku řidičů, kteří bourali minimálně čtyřikrát. Prvenství přitom drží 51letý muž, který už havaroval čtrnáctkrát.

Méně početnou skupinou bourajících pojištěnců jsou senioři. Statistika ukázala, že senioři nejčastěji způsobí nehodu při změně směru jízdy, při vjezdu na silnici, kde mají dát přednost, na křižovatkách či při parkování. Odborníci to vysvětlují selháním prostorové orientace a nižší rychlostí při rozhodování. Ukazuje se však, že starší řidiči jsou na silnici disciplinovanější, neusedají za volant pod vlivem alkoholu a návykových látek. Vyhýbají se také řízení v noci, na náledí a v husté dopravě.

Překvapivé byly výsledky analýzy u mladých řidičů – jejich zavinění řešila pojišťovna pouze v 5 procentech dopravních nehod. Nutno však podotknout, že u řidičů ve věku do 24 let šlo o nehody nejvážnější, často s tragickými následky. Na vině mnohdy bylo řízení pod vlivem alkoholu a návykových látek, nedostatek zkušeností, podcenění rizik a ignorování silničních pravidel.

14. 4. 2015

mPojištění.cz | povinné ručení online
© mPojištění.cz 2010 - 2015
Wellness pobyty     Pneuservis, autoservis, pneumatiky, pneu